In de winterperiode heeft het gazon het zwaar. Vorst, regen en sneeuw zorgen ervoor dat het gazon er in het voorjaar vaak niet goed uitziet. Het bemesten van uw gazon zorgt ervoor dat het gazon een goede start krijg in het voorjaar. Het gazon bemesten kent veel voordelen, zo zal het gras beter bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden en ongewenst onkruid en mos. Om het gazon gezond te houden bemest u het gazon drie keer per jaar met koemestkorrels of gedroogde koemest:
- In maart/april uw gazon bemesten zal zorgen voor een goede start in het voorjaar.
- Bemest uw gazon in juni/juli voor zodat het ook in de zomer groen en gezond bijft. Let wel op dat uw het gazon niet bemest in de volle zon. Het beste bemest u uw gezon bij bewolkt weer met grote kans op regen. Zorg er altijd voor dat uw het gazon goed nat maakt, zodat de voedingstoffen snel wordt opgenomen in de bodem.
- Begin september bemest u uw gazon om deze klaar te maken voor het najaar. Een vol gazon, verminderd de kans op mosgroei in de winter.
Waarom een bemesting goed is voor het gazon ?
Zodra de temperatuur naar 10-15 graden stijgt, zal het gazon beginnen met groeien. Zeker in de eerste fase van de groei heeft het gazon voldoende voedingsstoffen nodig om zich te ontwikkelen en nieuw gras aan te maken. Hoewel het gazon na de winterperiode vaak troosteloos erbij ligt, zorgt voldoende aandacht en goede bemesting dat het gazon snel weer vol en groen van kleur is. Het gazon bemesten doet u bij voorkeur met organische mestkorrels.
Stappenplan voor de perfecte bemesting van het gazon
Een bestand gazon is eenvoudig op te frissen met onderstaand stappenplan.
- Start medio februari met het bekalken van uw gazon. Zorg ervoor dat uw gazon mosvrij is. In de winter is er een grote kans op mosgroei in het gazon. Vooral op plaatsen waar bijna geen zonlicht is geweest. Hark eerst het mos weg, als dit aanwezig is en bestrooi dat het gazonn met kalkkorrels. Kalk zorgt ervoor dat het gazon het koemest beter zal opnemen en het zorgt er daarnast voor dat mosgroei minder kans heeft.
- Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon. Zaai hierbij ook direct de kale plekken bij. Het gazon zal nu een goede basis hebben voor een gezonde start.
- In juni-juli bemest u het gazon opnieuw. Dit zorgt voor een groenere kleur en draagt bij een betere wortelgroei. Uw gras wordt sterker en gezonder! Gebruik hier bij voorkeur organische mestkorrels voor,dit zorgt voor een langzamere afgifte van voedingsstoffen.
- In het najaar, rond september, dient u nogmaals uw gazon te bemesten. Dit is ook een goede tijd om eventuele kale plekken in uw gazon opnieuw in te zaaien.